Pantbrev fastighet

Ett pantbrev är ett bevis för en säkerhet i en fastighet, vilket en långivare kräver vid utlåning mot fastighetsinteckning.

Vad är ett Pantbrev?

Pantbrev är ett dokument som fungerar som säkerhet för lån, såsom bostadslån. Det representerar en del av en fastighets inteckning och är utfärdat på ett specifikt belopp.

Pantbrevet är en viktig del i den svenska fastighetsrätten och har en lång historia.Det är ett bevis på att en inteckning av en fastighet har registrerats, och används för att ge långivare säkerhet för utlånade pengar.

Pantbrev och Fastighetsinteckning

Pantbrevet är starkt kopplat till processen för fastighetsinteckning. När en fastighet ska belånas, tas en inteckning ut i fastigheten motsvarande lånebeloppet. Pantbrevet utgör sedan den fysiska representationen av denna inteckning. Det är ett handlingssystem som säkerställer att långivaren har en säkerhet i fastigheten och kan återta denna säkerhet om låntagaren inte fullföljer sina betalningsåtaganden.

  • Utfärdande av pantbrev
    • När en fastighet intecknas för första gången utfärdas elektroniska eller fysiska pantbrev.
    • Pantbreven motsvarar det totala lånebeloppet.
  • Användning av pantbrev
    • Pantbrev används som säkerhet vid upptagande av lån.
    • Pantbrevet överlämnas till långivaren som håller det som säkerhet.
  • Överlåtelse av pantbrev
    • Ett pantbrev kan överlåtas mellan olika långivare.
    • Vid överlåtelse måste detta registreras för att den nya långivarens säkerhetsrätt ska vara giltig.
Term Beskrivning
Pantbrev Dokument som representerar en inteckning i en fastighet.
Inteckning Registrering av ett lån med säkerhet i en fastighet.
Elektroniskt pantbrev En digital form av pantbrev som registreras elektroniskt.
Fysiskt pantbrev En fysisk handling som representerar inteckning i en fastighet.

Historik och Fysiska Pantbrev

Historiskt sett var pantbreven fysiska dokument som förvarades hos banken eller i bankfack. Dessa dokument var avgörande för att erhålla lån, eftersom de representerade värdet av en del av fastigheten. Pantbreven var tidigare märkta med stämpelmärken som motsvarade den aktuella stämpelskatten.

Inteckning och Fastighetsboken

När ett pantbrev utfärdas, registreras detta i fastighetsboken hos Lantmäteriets fastighetsinskrivning. Detta säkerställer att långivaren har företräde till betalning om låntagaren inte kan uppfylla sina åtaganden och fastigheten måste säljas. Inteckningen är alltså en säkerhet för långivaren.
Denna artikel är även relevant för ämnet Kommunal fastighetsavgift.

Överlåtelse av Pantbrev

Vid försäljning av en fastighet överlämnas befintliga pantbrev från säljaren till köparen. Dessa kan sedan användas som säkerhet för nya lån. Det är viktigt att befintliga pantbrev är obelånade för att de ska kunna användas av den nya ägaren utan att behöva utfärda nya.

Gravationsbevis och Flera Pantbrev

En fastighet kan ha flera pantbrev med olika belopp. För att en långivare ska kunna överblicka vilka pantbrev som finns utfärdade på en fastighet, kan man beställa ett gravationsbevis. Detta dokument ger information om fastighetens samtliga inteckningar och pantbrev.

Pantbrevets Värde och ”Över Skorstenen”

Pantbrev utfärdas vanligtvis inom fastighetens taxeringsvärde. Det finns dock möjlighet att utfärda pantbrev som överstiger detta värde, vilket kallas för pantbrev ”över skorstenen”. Dessa har andra förutsättningar än de som är utfärdade inom taxeringsvärdet och används ofta när marknadsvärdet är högre än taxeringsvärdet.
Pantbrev är ett dokument som bevisar en säkerhet för lån, knuten till en specifik fastighet.

Förvaring och Överföring av Pantbrev

Det är viktigt att förvara pantbrev på ett säkert sätt, då de inte kan ersättas om de försvinner. Pantbrevet är knutet till den specifika fastigheten och kan inte överföras till en annan. För att en pant ska vara giltig rättsligt krävs en pantförskrivning, vilket är en handling som visar att pantbrevet har ställts som säkerhet för en skuld.
Här finns en liknande artikel på samma tema: Behrn fastigheter lediga lägenheter.

Papperspantbrev och Utländsk Belåning

Papperspantbrev är fortfarande vanliga, särskilt vid transaktioner mellan privatpersoner och vid utländsk belåning. Dessa pantbrev är fysiska dokument som måste hanteras manuellt och är därför särskilt viktiga att förvara på ett säkert sätt.

Utskrivet Pantbrev och dess Innehåll

Ett utskrivet pantbrev innehåller information om ansökningsdag, registreringsdatum för alla pantbrev, och det totala beloppet som fastigheten är intecknad för. Detta dokument är centralt för att förstå en fastighets finansiella belastning och för att hantera inteckningar korrekt.

Följesedel och Kreditmarknadsservice

När ett pantbrev skrivs ut medföljer en följesedel från Kreditmarknadsservice, som innehåller fastighetsbeteckningen och ett aktnummer. Denna information är viktig för att knyta pantbrevet till rätt fastighet och för att hantera inteckningens administration.