Havets Hus Lysekil

Havets Hus i Lysekil är ett upplevelseakvarium där besökare kan utforska Västerhavets marina liv.

En Unik Marin Värld – Havets Hus i Lysekil

Havets Hus i Lysekil är inte bara ett akvarium, det är en port till den fascinerande marina världen som finns i svenska västkustens vatten. Sedan öppningen 1993 har Havets Hus blivit en populär destination för både lokalbefolkningen och turister som vill uppleva det rika marina livet i Gullmarsfjorden och Västerhavet.

Med över 40 akvarier och mer än 100 arter, erbjuder Havets Hus en unik inblick i de olika marina miljöerna, från stränder till de djupaste bottnarna.

Viktiga Delar av Havets Hus

 • Akvarier:
  • Mer än 40 olika akvarier
  • Representation av olika marina miljöer
 • Marina Arter:
  • Över 100 olika arter
  • Inblick i det marina ekosystemet
 • Utbildning och Forskning:
  • Program för skolor och allmänheten
  • Samverkan med forskningsprojekt
 • Bevarande:
  • Arbete med att bevara marina arter och miljöer
  • Medvetenhet kring miljöfrågor

Fakta om Havets Hus i Lysekil

År för Öppning Antal Akvarier Antal Arter Belägenhet
1993 40+ 100+ Gullmarsfjorden, Västerhavet

En Resa Genom Havets Miljöer

Besöket på Havets Hus börjar vid strandområdet och tar besökarna på en resa genom Västerhavets mångfacetterade ekosystem. Varje akvarium är designat för att efterlikna de naturliga förhållandena så nära som möjligt, vilket ger en autentisk upplevelse av havets olika zoner. Det största akvariet, tunnelakvariet, är en särskild höjdpunkt med sina 140 000 liter saltvatten där besökare kan se fiskar och andra havsdjur simma över sig.

Högkvalitativt Vatten Från Gullmarsfjorden

Vattnet som används i Havets Hus akvarier tas in kontinuerligt från Gullmarsfjorden på ett djup av 32 meter. Detta saltvatten, som har en salthalt på 30-33 promille, är känt för sin höga kvalitet, med utmärkt syresättning och utan föroreningar. Detta säkerställer att djuren i akvariet lever under förhållanden som är så lika deras naturliga miljö som möjligt.

Året Runt Aktiviteter

Havets Hus välkomnar besökare dagligen mellan sportlov och höstlov, vilket gör det till en idealisk utflyktsdestination oavsett säsong. Utöver de imponerande akvarierna erbjuder Havets Hus en rad aktiviteter som sälsafari, lägerskolor och lektioner för skolgrupper, vilket gör det till en utbildande upplevelse för alla åldrar.
Här finns en artikel på samma tema: Hemsökta Hus.

Mer än Bara Akvarier

Förutom att vara hem för många havslevande arter, erbjuder Havets Hus även bangolf, guidningar, och konferensfaciliteter för företag och större grupper. Det finns också en butik där besökare kan köpa minnessaker och en bistro där man kan ta en paus och njuta av en bit mat eller en fika med utsikt över det omgivande landskapet.

Bevarande och Forskning

Havets Hus spelar en viktig roll i bevarandet av marint liv och i utbildningen om de marina ekosystemens betydelse. Genom att arbeta nära med forskare och miljöorganisationer bidrar Havets Hus till viktig forskning om havet och till att öka medvetenheten om de utmaningar som våra hav står inför.

Planera Ditt Besök

För dem som planerar att besöka Havets Hus är det rekommenderat att kolla upp de aktuella öppettiderna och eventuella säsongsevenemang på deras hemsida. Det är också bra att planera sitt besök i förväg för att få ut mesta möjliga av upplevelsen och de olika aktiviteterna som erbjuds.

Havets Hus som Utbildningsresurs

Skolor och utbildningsinstitutioner finner ofta Havets Hus som en ovärderlig resurs för att komplettera sina läroplaner med praktiska och interaktiva lärandemöjligheter. Havets Hus erbjuder skräddarsydda lektioner och program som är anpassade till olika åldersgrupper och utbildningsnivåer.
Havets Hus i Lysekil är ett upplevelseakvarium där besökare kan utforska Västerhavets marina liv.

En Hållbar Framtid

Havets Hus är inte bara en turistattraktion, utan också en institution som engagerar sig i hållbarhetsfrågor. Genom att fokusera på hållbarhet och miljövänliga praktiker, strävar Havets Hus efter att leda vägen för framtida generationer och bidra till ett mer hållbart samhälle.
Läs artikeln om ämnet Pernilla Wahlgrens Hus här.