Teknikens Och Sjöfartens Hus

Teknikens och Sjöfartens Hus i Malmö är ett fascinerande museum där besökare kan utforska spännande utställningar om teknik och sjöfartshistoria.

Historisk Bakgrund och Utveckling av Teknikens och Sjöfartens Hus

Teknikens och Sjöfartens Hus, tidigare känt som Malmö tekniska museum, är en viktig kulturell institution i Malmö. Museet är en del av det större Malmö Museer och erbjuder besökare en inblick i teknikens och sjöfartens utveckling genom tiderna.

Beläget snett emot det historiska Malmöhus slott, har det blivit en central plats för såväl lokalbefolkningen som turister som är intresserade av teknik och historia.

Viktiga Delar av Teknikens och Sjöfartens Hus

 • Permanent utställning
  • Historien om sjöfart och dess påverkan på Malmö
  • Utvecklingen av olika tekniska innovationer
 • Interaktiva stationer
  • Hands-on experiment för barn och vuxna
  • Simulatorer som låter besökare uppleva olika tekniska miljöer
 • Specialutställningar
  • Temporära utställningar som fokuserar på specifika teman inom teknik och sjöfart
  • Samarbeten med andra museer och institutioner
 • Educational programs
  • Workshops och föreläsningar för skolor och allmänheten
  • Program som främjar intresse för vetenskap och teknik

Fakta om Teknikens och Sjöfartens Hus

Namn Plats Tidigare namn Del av Närliggande attraktioner
Teknikens och Sjöfartens Hus Malmö Malmö tekniska museum Malmö Museer Malmöhus slott

Utställningar och Attraktioner

Teknikens och Sjöfartens Hus är känt för sina imponerande utställningar som spänner över en mängd olika teman. Besökare kan utforska allt från maskiner och motorer till dokumentation om flygets utveckling. Museet är inte bara en plats för att betrakta historiska föremål, utan också en interaktiv upplevelse där ett experimentarium står öppet för både gamla och unga att utforska och lära sig genom praktiska experiment.

Ubåten HMS U3

En av de mest anmärkningsvärda utställningarna på Teknikens och Sjöfartens Hus är den historiska ubåten HMS U3. Denna ubåt var i tjänst mellan åren 1943 och 1964 och är nu en permanent utställning på museet. Besökare har möjlighet att gå ombord och få en unik inblick i livet under havsytan, guidade av U3:s veteranbesättning som entusiastiskt delar med sig av sina erfarenheter och historier från tiden ombord.

Den Rödmålade Saab 37 Viggen

En annan framträdande utställning är den rödmålade Saab 37 Viggen, som representerar en viktig del av Sveriges flyghistoria. Denna Viggen kommer från den första divisionen vid den nedlagda Skånska flygflottiljen och gjorde sin sista flygning den 11 april 2000. Flygplanet är inte bara ett exempel på avancerad teknisk design utan också en hyllning till det svenska flygvapnets historia.

Museispårvägen – En Historisk Resa

I anslutning till Teknikens och Sjöfartens Hus finns även den charmiga museispårvägen. Denna historiska spårväg erbjuder besökare en unik möjlighet att uppleva en åktur i en äkta vintage-miljö. Spårvägen trafikeras sommartid och ger en pittoresk vy över Malmö samt en känsla av hur det var att resa förr i tiden.

Interaktiva Experiment och Lärande

Experimentariumet är en central del av museets utbildningsprogram och ger besökare av alla åldrar chansen att lära sig genom att göra. Genom interaktiva utställningar och experimentstationer kan besökare få praktisk erfarenhet av vetenskapliga principer och tekniska fenomen. Detta gör Teknikens och Sjöfartens Hus till en idealisk plats för skolresor och familjeutflykter.
Teknikens och Sjöfartens Hus i Malmö är ett fascinerande museum där besökare kan utforska historiska skepp och tekniska innovationer.

Evenemang och Program

Museet är inte bara en plats för permanenta utställningar utan också en levande arena för evenemang och program. Det anordnas regelbundet specialvisningar, föreläsningar och workshops som fördjupar besökarnas kunskaper inom olika tekniska och sjöfartshistoriska områden. Dessa evenemang ger en extra dimension till museibesöket och möjlighet att engagera sig ytterligare i museets teman.

Samverkan med Samhället

Teknikens och Sjöfartens Hus spelar en viktig roll i Malmös kulturella och utbildningsmässiga landskap. Genom samverkan med skolor, universitet och andra institutioner bidrar museet till att inspirera nästa generation av ingenjörer, forskare och sjöfarare. Museet är en plattform för kunskapsutbyte och samhällsengagemang, vilket stärker dess roll som en viktig resurs för både lokalsamhället och besökare från när och fjärran.

Planera Ditt Besök

För de som planerar ett besök till Teknikens och Sjöfartens Hus finns det flera saker att tänka på. Museet är öppet för allmänheten och erbjuder guidade turer samt specialprogram för skolor och grupper. Det är rekommenderat att kolla museets hemsida för aktuella öppettider, evenemang och eventuella tillfälliga utställningar som kan vara av intresse.
Läs mer om Sambolagen Hus här.

Avslutande Tankar

Teknikens och Sjöfartens Hus är mer än bara ett museum; det är en tidsmaskin som för besökaren genom sekler av innovationer och äventyr. Genom sina utställningar och program ger det en djupare förståelse för teknikens och sjöfartens roll i samhället och hur dessa områden har format vår värld. För alla som har ett intresse av teknik, historia eller sjöfart är ett besök här en ovärderlig upplevelse.
Vi har skrivit en liknande artikel om detta här Ronald Mcdonald Hus.