Ronald Mcdonald Hus

Ronald McDonald Hus erbjuder en hemlik miljö för familjer med sjuka barn som vårdas på sjukhus.

Vad är Ronald McDonald Hus?

Ronald McDonald Hus erbjuder ett tillfälligt hem för familjer till svårt sjuka barn som vårdas på sjukhus. Dessa faciliteter är strategiskt placerade i närheten av barnsjukhus så att familjer kan bo tillsammans under barnets behandlingstid.

Genom att erbjuda en hemlik miljö, strävar Ronald McDonald Hus efter att ge familjer en känsla av normalitet i en annars stressfull situation.

Funktioner och Tjänster hos Ronald McDonald Hus

 • Boende
  • Privata rum för familjerna
  • Gemensamma vardagsrum
  • Kök där familjer kan laga sina egna måltider
 • Stöd
  • Emotionellt stöd från personal och andra familjer
  • Aktiviteter för syskon till de sjuka barnen
 • Närhet till vård
  • Gångavstånd till sjukhuset
  • Transporttjänster om nödvändigt

Några Fakta om Ronald McDonald Hus

År Grundat Antal Hus Länder Antal Familjer Hjälpta Årligen
1974 Över 365 Mer än 64 Hundratusentals

Historien bakom Ronald McDonald Hus

Det första Ronald McDonald-huset öppnade sina dörrar 1974 i Philadelphia, USA, och sedan dess har konceptet spridit sig globalt. I Norden markerade år 1993 en milstolpe då det första huset invigdes vid Karolinska Universitetssjukhuset i Flemingsberg. Sedan dess har flera andra hus öppnat i Sverige, inklusive i städer som Göteborg, Lund, Linköping och Uppsala.

Finansiering av Ronald McDonald Hus

Ronald McDonald Barnfond, som grundades 1987, ansvarar för att organisera och finansiera Ronald McDonald Hus. Fondens verksamhet stöds av donationer från kunder hos McDonald’s, som även hanterar fondens administration och marknadsföring. Detta säkerställer att alla bidrag går oavkortat till att stödja husens verksamhet och till att finansiera lekrum på barnmottagningar.

Samhällets Engagemang

Varje år engagerar sig McDonald’s i kampanjer för att samla in pengar till nya Ronald McDonald Hus. Genom försäljning av olika produkter, exempelvis små ”händer” eller plåster, kan kunder bidra till en god sak samtidigt som de köper sin måltid. Dessa initiativ har blivit en viktig del i att säkra finansieringen för befintliga och framtida hus.Ronald McDonald Hus erbjuder ett hemliknande stöd för familjer med sjuka barn som får vård på närliggande sjukhus.

Boende och Faciliteter

Husen är utformade för att vara så hemtrevliga som möjligt och erbjuder ofta flera rum, kök, badrum och gemensamma utrymmen. Detta gör att familjer kan leva ett så normalt liv som möjligt, trots att de befinner sig i en utmanande situation. Vissa hus erbjuder även gratis boende för familjer vars barn är särskilt svårt sjuka.

Global Närvaro

Idag finns Ronald McDonald Hus i mer än 60 länder och territorier runt om i världen. Denna globala närvaro understryker organisationens engagemang för att stödja familjer oavsett var de befinner sig. Med varje nytt hus som öppnas, utökas nätverket av stöd och omsorg för familjer i behov.

Framtiden för Ronald McDonald Hus

Med en ökande medvetenhet och fortsatta donationer ser framtiden för Ronald McDonald Hus ljus ut. Organisationen fortsätter att expandera och förbättra sina faciliteter för att möta de växande behoven hos familjer världen över. Målet är att ingen familj ska behöva genomgå den svåra prövningen av ett sjukt barn ensam. Läs artikeln om ämnet Skuggornas Hus här.

Sammanfattning

Ronald McDonald Hus spelar en ovärderlig roll för många familjer under en av de mest utmanande perioderna i deras liv. Genom att erbjuda stöd, komfort och närhet till vård, gör dessa hus det möjligt för familjer att hålla samman och ge sina barn den kärlek och omsorg de behöver för att läka. Läs mer om Sambolagen Hus här.