Stefan Persson Hus

Stefan Persson Hus är en byggnad vid Uppsala universitet, uppkallad efter H&M:s före detta VD och stor donator.

Stefan Persson – Företagsledaren Bakom H&M:s Globala Succé

Carl Stefan Erling Persson, född den 4 oktober 1947, är en namnkunnig svensk företagsledare vars ledarskap har haft en avgörande roll i modejätten Hennes & Mauritz (H&M). Mellan 1976 och 1982 var Persson landschef för H&M i Storbritannien, där han också var ansvarig för företagets internationella expansion.

Efter att hans far, Erling Persson, drog sig tillbaka, tog Stefan Persson över som verkställande direktör och koncernchef, en position han innehade fram till 1998.

  • Landschef för H&M i Storbritannien
    • Ansvarig för internationell expansion
    • Period: 1976-1982
  • Verkställande direktör och koncernchef för H&M
    • Efterträdde Erling Persson
    • Period: Till 1998
Position Period Noterbar insats
Landschef i Storbritannien 1976-1982 Internationell expansion av H&M
Verkställande direktör och koncernchef Till 1998 Övertog ledningen efter Erling Persson

Styrelseordförande och Familjens Ägarskap

Efter att ha lämnat VD-rollen fortsatte Stefan Persson att påverka H&M:s framgångar som styrelseordförande. Under hans ordförandeskap har H&M fortsatt att växa globalt. Perssons familj och deras bolag äger en betydande del av H&M, med 46,5% av kapitalet och 74% av rösterna. Detta ägarskap är huvudsakligen förvaltat genom Ramsbury Invest AB, där Stefan Persson kontrollerar majoriteten av aktierna.

Investeringar och Styrelseuppdrag

Förutom sitt engagemang i H&M har Stefan Persson flera andra järn i elden. Han har investerat i företag som Ericsson, Nordea, och Hexagon, samt äger ett omfattande fastighetsbestånd genom Ramsbury Property AB. Persson är även känd för sitt stöd till Djurgårdens IF, där han är en passionerad supporter. Denna artikel är även relevant för ämnet Barnens Hus.

Familjen Erling-Perssons Stiftelse

År 1999 grundade Persson Familjen Erling-Perssons Stiftelse, en forskningsstiftelse uppkallad efter hans far. Stiftelsen, med Persson som ordförande, har donerat betydande summor till bland annat Stockholm School of Entrepreneurship och Handelshögskolan i Stockholm, för att stödja vetenskaplig forskning, utbildning och barnvård.

Privatliv och Familj

Stefan Persson är son till grundaren av H&M och är gift med Carolyn Denise Persson. Tillsammans har de barnen Karl-Johan, Charlotte och Tom. Persson har länge varit en av Sveriges högst taxerade personer, vilket speglar hans framgångar som företagsledare och investerare. Här finns en liknande artikel på samma tema: Folkets Hus Lidköping.

En Förmögenhet i Världsklass

Med en förmögenhet på 178 miljarder kronor, är Stefan Persson inte bara Sveriges rikaste person, utan han har även placerat sig på Forbes lista över världens rikaste individer. Hans ekonomiska framgångar och affärssinne har gjort honom till en förebild för entreprenörer över hela världen.

Författaren Bakom ”The Big Boss”

I boken ”The Big Boss”, som är skriven av Erik Palm och Jonas Alsgren, skildras Stefan Perssons resa med H&M och hur han blev Sveriges rikaste person. Boken ger en inblick i de strategiska beslut och ledarskap som har format H&M till det globala varumärke det är idag.Stefan Persson Hus är en byggnad vid Högskolan i Borås, namngiven efter H&M:s långvariga VD och donator.

Stefan Persson och Svensk Skattepolitik

På 90-talet hotade Stefan Persson att flytta H&M:s verksamhet utomlands, vilket ledde till införandet av nya skatteregler gynnsamma för familjedynastier. Trots att han tidigare betalat mest skatt i Sverige, har han under senare år optimerat sitt skattebetalande, vilket har varit föremål för både debatt och diskussion.