Pippi Långstrump Hus

Pippi Långstrumps färgstarka hus, Villa Villekulla, är symbolen för frihet och äventyr i Astrid Lindgrens älskade barnböcker.

Den Legendariska Bostaden Villa Villekulla – Pippi Långstrumps Magiska Hem

Villa Villekulla är mer än bara en plats i Astrid Lindgrens berättelser; det är ett symboliskt hem som representerar frihet och fantasi. I denna villa bor den oberoende och starka Pippi Långstrump tillsammans med sina trogna vänner, apan Herr Nilsson och hästen.

Villa Villekulla är inte bara en plats för äventyr utan också en fristad där Pippi lever utan vuxna och följer sina egna regler.

  • Villa Villekulla
    • Symbol för frihet och fantasi
    • Hem till Pippi Långstrump, Herr Nilsson och hästen
    • Plats för äventyr och lek
    • Fristad från den vuxna världen
  • Karaktärer
    • Pippi Långstrump – stark och oberoende
    • Herr Nilsson – Pippis trogen vän
    • Hästen – del av Pippis familj
Attribut Beskrivning
Plats Villa Villekulla
Bor Pippi Långstrump, Herr Nilsson, Hästen
Symboliserar Frihet och Fantasi
Funktion Äventyr och fristad

En Färgsprakande Arkitektur

Villa Villekulla är känt för sitt unika och färgstarka utseende som fångar barns och vuxnas uppmärksamhet. Huset har en distinkt lutning som ger det en sagolik känsla. I den magiska trädgården finns det ett träd från vilket man kan plocka sockerdricka, en detalj som förstärker Pippis fantastiska värld. Syskonen Tommy och Annika Settergren, Pippis grannar och vänner, tillför en känsla av normalitet och vardag till denna extraordinära plats.

Filmens Villa Villekulla

Det hus som användes i filmatiseringarna av Pippi Långstrump har en egen historia. Ursprungligen byggt år 1902, tjänade det som förvaltarbostad och senare som förråd för Gotlands regemente. För att passa in i Pippis värld, dekorerades det med grälla färger och andra detaljer. Efter filmens succé undgick huset rivning genom att flyttas till Kneippbyn, en nöjespark där det nu kan besökas och upplevas.

Interiören som Filmstudio

För att skapa en autentisk känsla i filmerna, byggdes interiörscenerna för Villa Villekulla i en filmstudio på Ekerö. Dessa scenografier har man strävat efter att återskapa i huset som idag står i Kneippbyn, så att besökare kan stiga in i Pippis värld och känna historiens vingslag.
Pippi Långstrumps färgglada hus, Villa Villekulla, är ett ikoniskt hem fullt av äventyr och magi, där Pippi bor ensam med sin häst och apa.

Den Ursprungliga Tomten

Den övergivna tomten där det ursprungliga Villa Villekulla en gång stod finns på Kung Oscars väg i Visby. Bakom en syrenhäck, nära den kända Oscarsstenen, kan man fortfarande hitta rester av Pippis hem. Även om grinden, staketet och andra detaljer inte längre finns kvar, är platsen fortfarande en del av den kollektiva minnesbanken för Pippi-fans.
Läs artikeln om ämnet Dansens Hus här.

Astrid Lindgrens Värld och den Nya Villa Villekulla

Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby erbjuder en ny upplevelse av Villa Villekulla sedan sommaren 2009. Denna version är inspirerad av Ingrid Vang Nymans illustrationer och erbjuder en interaktiv miljö där barn kan leka och utforska. Besökare kan också se Efraim Långstrump segla på fartyget Hoppetossa på den anlagda sjön, vilket skapar en känsla av äventyr och upptäckarglädje.
Läs mer om Björn Ulvaeus Hus här.