Inteckning fastighet

En inteckning i fastighet är en säkerhet för lån där fastigheten fungerar som pant för kreditgivarens fordran.

Vad är ett Pantbrev?

Pantbrevet är ett juridiskt dokument som representerar en inteckning i en fastighet och används som säkerhet för lån. Det visar att en viss summa av fastighetens värde är pantsatt och kan användas för att säkra en kreditgivares fordran, oftast i form av ett bostadslån.

Pantbrevet är ett bevis på att en inteckning har gjorts och registrerats i fastighetsboken.

Inteckning av Fastighet och Pantbrev

  • Inteckning
    • En process där en fastighetsägare pantsätter en del av fastighetens värde.
    • Skapandet av en säkerhet för långivaren.
    • Registrering av inteckningen i fastighetsboken.
  • Pantbrev
    • Det fysiska eller digitala dokumentet som representerar inteckningen.
    • Anger det pantsatta beloppet.
    • Överförs från säljare till köpare vid försäljning av en fastighet, om inteckningen kvarstår.
Term Beskrivning
Inteckning En rättighet i en fastighet som används som säkerhet för en skuld eller annan förpliktelse.
Pantbrev Det dokument som bevisar att en inteckning har registrerats för en fastighet.
Fastighetsboken Det offentliga register där inteckningar och andra rättigheter i fastigheter registreras.
Bostadslån Ett lån som tas för att finansiera köp av bostad, ofta säkrat med pantbrev i fastigheten.

Historiska Pantbrev

Historiskt sett har pantbrev varit fysiska dokument som hanterades manuellt. De var viktiga handlingar som förvarades i bankfack och representerade en del av fastighetens totala inteckningsvärde. Dessa fysiska pantbrev var tidigare märkta med stämpelmärken som motsvarade den aktuella stämpelskatten.

Inteckning i Fastighetsboken

När ett pantbrev utfärdas, innebär det att en inteckning har registrerats hos Lantmäteriets fastighetsinskrivning. Detta är en kritisk process för att etablera laglig säkerhet för långivaren. Om låntagaren inte kan betala tillbaka sitt lån och fastigheten måste säljas, har innehavaren av pantbrevet företräde till att få tillbaka sina pengar.

Överlåtelse av Pantbrev vid Försäljning

Vid försäljning av en fastighet är det vanligt att den tidigare ägaren löser sina lån och överlämnar pantbreven till den nye ägaren. Denne kan sedan använda pantbreven för att säkra egna lån. Om det redan finns obelånade pantbrev som täcker det nya lånebehovet, behövs inga nya pantbrev utfärdas.

Gravationsbevis och Flera Pantbrev

En fastighet kan ha flera pantbrev med olika belopp för att möjliggöra lån från olika långivare. Ett gravationsbevis utfärdas för att ge långivarna information om vilka pantbrev som finns uttagna på fastigheten.

Pantbrev över Taxeringsvärdet

Pantbrev utfärdas normalt inom fastighetens taxeringsvärde. Det är dock möjligt att utfärda pantbrev som överstiger detta värde, kända som pantbrev ”över skorstenen”. Dessa pantbrev har mindre säkerhet jämfört med bottenpantbrev och används ofta för ytterligare belåning upp till fastighetens marknadsvärde.

Oförstörbar Inteckning

Det är viktigt att förstå att en fastighet inte befrias från inteckning bara för att ett pantbrev förstörs eller försvinner. Ett pantbrev bör därför förvaras på ett säkert sätt, då det är ett viktigt dokument som är knutet till fastighetens inteckning.
Inteckning i fastighet är en säkerhet för lån där fastigheten fungerar som pant för kreditgivarens fordran.

Pantförskrivning och Rättslig Giltighet

Även om en person innehar ett pantbrev, krävs det en pantförskrivning för att panten ska kunna göras gällande rättsligt. Pantförskrivningen är en handling som visar att pantbrevet har använts som säkerhet för en förpliktelse, oftast betalningen av ett lån.
Här finns en artikel på samma tema: Fastighets ab balder.

Pantbrev mellan Privatpersoner och vid Utländsk Belåning

Papperspantbrev är vanliga vid transaktioner mellan privatpersoner och är nödvändiga vid utländsk belåning. De representerar en fysisk bekräftelse på inteckningen och är fortfarande relevant i vissa juridiska sammanhang.
Denna artikel är även relevant för ämnet Skandia fastigheter.

Detaljer i ett Utskrivet Pantbrev

Ett utskrivet pantbrev innehåller detaljer såsom ansökningsdag, det totala beloppet för fastighetens inteckning och datumet då pantbrevet senast skrevs ut. Denna information är avgörande för att förstå inteckningens omfattning och historik.

Lantmäteriet och Bankens Roll

Lantmäteriet är ansvarigt för hanteringen av pantbrev, men det är vanligt att en bank sköter den praktiska administrationen. Detta innefattar att utfärda nya pantbrev samt att uppdatera och hålla reda på befintliga inteckningar.