Bror Hjorths Hus

Bror Hjorths Hus är ett konstmuseum i Uppsala som hyser den mångsidige konstnären Bror Hjorths verk.

Bror Hjorths Hus – Ett Levande Konstnärsmuseum i Uppsala

Bror Hjorths Hus är inte bara ett museum, det är en portal in i en konstnärs själ och liv. Beläget i Uppsala, erbjuder detta unika konstnärsmuseum besökare en inblick i Bror Hjorths värld, där han levde och skapade konst i tjugofem år.

Efter hans död, blev hans hem och arbetsplats omvandlat till ett museum som nu hyser den mest omfattande samlingen av hans verk.

 • Permanent Samling
  • Målningar
  • Skulpturer
  • Teckningar
 • Specialutställningar
  • Tidsbegränsade utställningar
  • Verk av samtida konstnärer
 • Utbildningsprogram
  • Skapande skola
  • Guidade turer
 • Evenemang och Workshops
  • Konstnärsamtal
  • Workshops för alla åldrar
Fakta Information
Grundades 1978
Typ av Museum Konstnärsmuseum
Beläget Uppsala, Sverige
Ursprunglig Användning Hem och arbetsplats för Bror Hjorth
Huvudfokus Verk av Bror Hjorth

Den Omfattande Samlingen

Inom väggarna i Bror Hjorths tidigare bostad och ateljé på Norbyvägen 26, kan besökare utforska en värld av målningar, skulpturer, reliefer och teckningar. Dessa konstverk är inte bara färdiga alster, utan inkluderar även förarbeten och skisser till hans många offentliga uppdrag. Möbler och böcker som finns kvar i huset berättar en djupare historia om Bror Hjorths rika konstnärsliv.

Konstpedagogik och Temporära Utställningar

Bror Hjorths Hus är känt för sin konstpedagogiska verksamhet, och strävar efter att inspirera nya generationer av konstälskare. Museet är också värd för tillfälliga utställningar med andra konstnärer i den tillbyggda konsthallen. Denna dynamiska aspekt av museet gör det till en levande plats där konst kontinuerligt presenteras och diskuteras.

Arkitekturen bakom Museet

Bror Hjorths villa ritades 1943 av arkitekten Sten Hummel-Gumaelius och utgör en del av museet. Det faluröda trähuset är en hyllning till den uppländska byggnadstraditionen och står ut i stadsdelen Kåbo. När huset omvandlades till museum 1978, tillkom en receptionsdel i samma stil och senare, under 1990-talet, en ny utställningssal designad av arkitekt Bengt Löfberg.
Liknande artikel Mimers Hus.

En Stiftelse i Konstens Tjänst

Driften av Bror Hjorths Hus hanteras av Bror Hjorthstiftelsen, en kommunal stiftelse med Uppsala kommun och familjen Hjorth som stiftare. Denna stiftelse säkerställer att Bror Hjorths arv och konstnärliga bidrag fortsätter att vara tillgängliga och relevanta för allmänheten.
Bror Hjorths Hus i Uppsala är ett museum tillägnat den kände svenske konstnären, känt för sina färgstarka verk och skulpturer.

Mer än Ett Museum

Bror Hjorths Hus är mer än bara ett museum; det är en plats för lärande, inspiration och kreativitet. Med sin museibutik och kafédel, erbjuder det en fullständig upplevelse för alla som är intresserade av konst och kultur. Besökare kan ta en paus från konstupplevelsen för att njuta av en kopp kaffe eller hitta en unik present att ta med hem.
Läs även artikeln Drömmarnas Hus Säsong 3.

Besökarens Upplevelse

Att stiga in i Bror Hjorths Hus är att ta ett steg in i historien. Varje rum, varje konstverk, och varje detalj berättar en historia om en man som ägnade sitt liv åt konsten. För besökare är det en chans att uppleva konst på ett mycket personligt och intimt sätt, att känna närheten till konstnären genom hans verk och föremål han omgav sig med.

Evenemang och Aktiviteter

Museet anordnar regelbundet evenemang och aktiviteter för alla åldrar, inklusive workshops, föreläsningar och guidade turer. Dessa program är designade för att engagera besökare och ge djupare förståelse för Bror Hjorths konst och hans tekniker. Det är ett perfekt sätt för familjer och skolgrupper att interagera med konsten på ett lekfullt och lärorikt sätt.

En Hyllning till Bror Hjorth

Bror Hjorths Hus är en hyllning till en av Sveriges mest betydelsefulla konstnärer under 1900-talet. Genom sitt arbete och det museum som nu bär hans namn, fortsätter Bror Hjorth att inspirera och beröra människor med sin enastående konst. För alla som besöker Uppsala är ett besök i detta hus en unik möjlighet att komma nära en konstnär som har lämnat ett bestående avtryck i svensk konsthistoria.
Bror Hjorths Hus i Uppsala är ett museum tillägnat den kände svenske konstnären, känt för sina färgstarka verk och skulpturer.