Musikens Hus Göteborg

Musikens Hus i Göteborg är en levande mötesplats för musikälskare med en bred repertoar av liveakter.

Historisk Bakgrund och Arkitektonisk Pärla

Musikens Hus i Göteborg är en imponerande byggnad med en rik historia som sträcker sig tillbaka till 1888. Den är ritad av den erkända arkitekten Carl Fahlström.

Ursprungligen tjänade den som Majornas elementarläroverk för flickor, och blev senare den första kommunaliserade flickskolan i Göteborg.Efter att ha stått tom under en period på 1970-talet, omvandlades byggnaden till en kulturell mötesplats och återinvigdes 1984 med ny verksamhet.

Musikens Hus Göteborg – En Kulturell Mötesplats i Hjärtat av Majorna

Musikens Hus har blivit en central punkt för kultur och samhällsliv i stadsdelen Majorna. Det erbjuder en mångfald av evenemang och aktiviteter som speglar stadens dynamiska kulturliv. Från konserter och teaterföreställningar till workshops och community-evenemang, Musikens Hus är en plats där alla former av kreativt uttryck kan blomstra.

 • Evenemang och Aktiviteter
  • Konserter med lokala och internationella artister
  • Teaterföreställningar
  • Workshops för personlig och konstnärlig utveckling
  • Community-evenemang som marknader och festivaler
 • Faciliteter
  • Stora och små scener för olika typer av framträdanden
  • Mötesrum och konferenslokaler
  • Café och restaurang för besökare
  • Övningslokaler för musiker och artister
År Händelse
1888 Byggnaden uppförs och tjänar som Majornas elementarläroverk för flickor
1984 Återinvigning av Musikens Hus efter omvandlingen till kulturell mötesplats

En Dynamisk Scen för Livemusik

Med två livescener är Musikens Hus en vital del av Göteborgs musikscen. Den större scenen rymmer mellan 350–400 personer och välkomnar en mångfald av musikakter. Det är inte bara en plats för konserter, utan även en mötesplats där musikälskare kan njuta av god mat och dryck i en levande atmosfär.

Kulturellt Kooperativ och Årets Kooperativ 2019

Som ett fristående musik- och kulturhus i kooperativ regi, har Musikens Hus en stark vision om att främja en aktiv och utvecklande musikkultur i Göteborg. Utmärkelsen som årets kooperativ 2019 av Coompanion bekräftar dess betydelse och framgång i att skapa en inkluderande kulturplattform.

Restaurangen Hängmattan – Mer än Bara Mat

Restaurangen Hängmattan, belägen på bottenplanet, erbjuder inte bara vegetariska rätter utan också en plats för samvaro och kulturella utbyten. Hängmattan är en central del av Musikens Hus där gäster kan njuta av mat och dryck i en avslappnad miljö.
Läs mer om Babels Hus här.

Repetitioner och Kursverksamhet

För lokala band och musiker erbjuder Musikens Hus cirka 70 repetitionslokaler. Dessa är en viktig resurs för stadens musikskapande och bidrar till att hålla den lokala musikkulturen levande. Dessutom anordnas olika kursverksamheter som stärker och utbildar nya talanger.
Läs artikeln om ämnet Andarnas Hus här.

Kulturkluster i Majorna

Musikens Hus är en del av ett större kulturkluster i Majorna, omringat av andra kulturaktörer som Bengans, Fyrens Ölkafé, Oceanen och Utopia Jazz. Denna sammansättning av kulturella institutioner skapar en dynamisk och inspirerande miljö för både konstnärer och besökare.

Framtiden för Musikens Hus

Sedan starten 1991 har Musikens Hus varit en del av Higabs bestånd och fortsätter att vara en betydelsefull del av Göteborgs kulturliv. Med en fortsatt vision om att vara en central punkt för musik och kultur, ser Musikens Hus fram emot att fortsätta växa och utvecklas tillsammans med staden och dess invånare.
Musikens Hus i Göteborg är en levande mötesplats för musikälskare med konserter och evenemang som berikar stadsdelens kulturliv.