Fem Små Hus

Fem Små Hus är en mysig, historisk restaurang i Gamla Stan, Stockholm, känd för sin klassiska svenska husmanskost.

Fem Små Hus – En Historisk Kulinarisk Pärla i Stockholm

Fem Små Hus är en anrik restaurang som har tjänat som en kulinarisk institution i hjärtat av Stockholms Gamla stan. Belägen i kvarteret Python längs Nygränd 10 och Österlånggatan 15, är denna etablering känd för sin traditionella svenska husmanskost med inslag av franska smaker.

Under vinterhalvåret öppnar Fem Små Hus sina dörrar enbart för kvällsgäster, medan sommaren även bjuder in lunchbesökare att njuta av dess historiska atmosfär och utsökta maträtter.

 • Historisk Bakgrund
  • Grundad under 1600-talet
  • Ursprungligen fem separata byggnader
  • Sammanlänkade för att skapa nuvarande restaurang
 • Mat och Dryck
  • Svenska rätter med fransk twist
  • Användning av säsongens råvaror
  • Exklusivt urval av viner
 • Unik Atmosfär
  • Bevarade historiska detaljer
  • Intim och mysig miljö
  • Perfekt för både små och stora sällskap
Aspekt Detalj
Adress Nygränd 10, Österlånggatan 15, Stockholm
Typ av Kök Svensk Husmanskost med Franska Influenser
Öppettider Vinter: Endast Kvällar, Sommar: Lunch och Kväll
Kapacitet Lämplig för Små och Stora Sällskap
Historia Restaurangen har anor från 1600-talet

En av Världens Äldsta Restauranger

Historiska dokument tyder på att platsen där Fem Små Hus nu står har varit hem för en restaurang sedan 1694. Denna kontinuerliga drift gör att Fem Små Hus inte bara är en av Sveriges äldsta restauranger, utan också rankas som den tredje äldsta i hela världen. En sådan lång och rik historia ger besökarna en unik upplevelse som förenar gastronomi med ett levande kulturarv.

Arkitektonisk Sammansmältning av Fem Byggnader

Namnet Fem Små Hus härstammar från restaurangens unika placering i fem olika byggnader, tidigare benämnda Python 1-5. Inom dessa väggar sträcker sig nio källarvalv på olika nivåer, där varje valv bär på detaljer från husens långa historia. Det äldsta av dessa, ”Hans Hanssons Hus”, dateras tillbaka till 1651. Ovanför, i hus nummer 2, hittar man den ståtliga festvåningen, medan entrén och Terrassbaren med sin gatuservering finns i det första huset.

Från Lönnkrog till Legendarisk Restaurang

Under 1690-talet drevs en illegal lönnkrog i ett av Fem Små Hus källarvalv av Anna Lindberg, en av de tidigaste krögarna som saknade utskänkningstillstånd. Med tiden blev verksamheten laglig och krogen genomgick flera namnbyten, från Tre Kungar till Tre Prinsar. Denna plats har en brokig historia som speglar Stockholms föränderliga samhällsstruktur genom århundradena.
Fem Små Hus är en charmig restaurang i Gamla Stan, Stockholm, känd för sin autentiska svenska mat och historiska atmosfär.

En Modern Era Börjar 1969

Sedan 1969 har Fem Små Hus drivits i sin nuvarande form. Det var då ICA-restauranger tog över och genomförde en omfattande renovering som ökade kapaciteten till 150 gäster. Efter att ICA-restauranger såldes 1982, har Fem Små Hus bytt ägare flera gånger. Den senaste ägarbytet skedde i februari 2013, då Restaurang Vita Flottan AB med Chamoun Gerges som VD tog över rodret.
Läs även artikeln Världens Högsta Hus.

Menyn – En Fusion av Svenskt och Franskt

Fem Små Hus stoltserar med en meny som kombinerar det bästa av två världar: den svenska och den franska kökstraditionen. Besökare kan förvänta sig att hitta klassiska rätter som är tillagade med omsorg och serverade i en miljö som andas historia. Varje måltid här är inte bara en fest för smaklökarna utan även en resa genom tid och rum.

En Upplevelse Utöver det Vanliga

Att äta på Fem Små Hus är mer än bara en middag – det är en helhetsupplevelse. Från de välbevarade källarvalven till den omsorgsfullt tillagade maten, erbjuder restaurangen en atmosfär som är svår att finna någon annanstans. Det är en plats där varje besök blir ett minne för livet, ett stycke levande historia som fortsätter att charma såväl lokalbefolkningen som turister från hela världen.

Framtiden för Fem Små Hus

Med en sådan djupgående historia och ett väl etablerat rykte, ser framtiden ljus ut för Fem Små Hus. Restaurangen fortsätter att vara en favorit bland matälskare och historieentusiaster, och dess engagemang för att bevara det förflutna samtidigt som man serverar utsökt mat garanterar dess plats som en av Stockholms mest värdefulla kulinariska skatter.
Liknande artikel Upplands Bro Hus.