Vad är mobilt bredband och vilka fördelar har det?

Under flera års tid har svenska konsumenter och företag kunna ansluta till internet via en bredbandsuppkoppling. Detta kan antingen göras med hjälp av en trådad uppkoppling eller genom en trådlös sådan. När du är ute och rör dig är sannolikheten också stor att du ibland ansluter till nätet via mobilt bredband. Men vad är detta egentligen och vilka är fördelarna med det?

Ett mobilt bredband är precis vad det låter som: ett bredband som inte är fast utan istället mobilt. Denna teknik gör det möjligt för dig att koppla upp dig mot internet även när du inte befinner dig i ditt hem. Detta helt utan att du behöver ta tillgång till ett trådlöst nätverk (d.v.s. ett WiFi). Du surfar då helt enkelt via mobilmasten med hjälp av antingen 3G, 4G eller 5G.

Men vissa konsumenter använder även denna typ av uppkoppling som sin huvudsakliga internetuppkoppling. Detta gäller inte minst de privatpersoner som bor långt ut på landsbygden, där fibernätet kanske inte är helt utbyggt och tillgängligt. De har då en slags router placerad i sin bostad som gör det möjligt för dem att koppla upp sig mot nätet. Detta görs alltså helt utan nätverkskablar.

Fördelarna med mobilt bredband jämfört med fast dito

Det finns vissa fördelar med att använda ett mobilt bredband för internetuppkoppling. Detta är några av de allra viktigaste fördelarna:

  • Det mobila bredbandet gör det möjligt för dig att koppla upp dig nästan var som helst. Du behöver inte känna dig begränsad till din bostad, din arbetsplats, det lokala fiket eller publika och osäkra trådlösa nätverk.
  • Denna teknik gör det möjligt att ansluta många olika enheter på en och samma gång. Det krävs därmed endast en bredbandsrouter för alla enheter i fastigheten. Så hela din familj och dina vänner alternativet alla dina kollegor kan koppla upp sig via routern. Routern är dessutom ofta liten och kan till och med rymmas i en normalstor ficka.
  • Det är flexibelt. Många operatörer erbjuder kontrakt med kort bindningstid där du betalar ett fast pris varje månad. Datamängden är ofta begränsad men du kan vanligtvis köpa mer data vid behov.